Topolino Club Nederland

Anno 27-05-1967 te Zoelen

Inlogformulier

De 80e verjaardag van de Fiat Topolino in en rond Lingotto Turijn!


Komend vanaf onze vakantieadres in Framura nabij Cinque Terre even boven Pisa rijden we op donderdag de 19e juni in alle vroegte richting Turijn. Lingotto is ons reisdoel! We gaan hier samen met vele andere Topolino liefhebbers uit diverse landen in Europa de verjaardag van onze 80 jarige muis te vieren. Onze verwachtingen waren hooggespannen na een jaar van voorbereiding en mail verkeer aangaande de inschrijvingen en betalingen met de organisatie. Ook het gepresenteerde programma en mooie brochure deed hier zijn werk.

Wanneer je Turijn binnenrijdt vanuit het zuiden zie je al bijtijds op grote borden Lingotto aangegeven en het complex naderend, zelfs de parkeergelegenheid. In de zoveelste tunnel moest je halverwege rechts houden om je Lingotto bestemming te bereiken. Daar aangekomen stonden supposten ons netjes te woord en verwezen je naar een terrein voor het NH Lingotto Tech hotel complex om de Topolino af te laden en je in te schrijven. Een fraaie goody bag met alle bescheiden voor deze dagen werd uitgereikt. Prima verzorgd hoor. U kent het wel als u regelmatig evenementen bezoekt, kennissen en andere clubleden ontmoeten en in de diverse talen de vraag ‘van hoe gaat het er mee?' gaan over en weer  en geeft veelal de goede sfeer weer. Uiteindelijk hebben 250 Topolino deelnemers zich met partners gemeld waaronder 17 Nederlandse leden. Fré Holtrop zijn vrouw Maaike was gevallen en moesten naar huis terugkren vanaf hun vakantieadres. Jammer want hier wil je gewoon bijzijn. Nadat de hotel accommodatie door een ieder is betrokken ging het hele gezelschap naar het Auditorium van het Lingotto complex waar we welkom werden geheten door de organisatie. Er volgde een geschiedkundig verhaal over het ontstaan van de Fiat Fabriek Lingotto, de Topolino en vele andere succesvolle Fiat modellen van de hand van grondlegger Dante Giacosa. Met iets kleins, iets groots doen, dat was zijn genialiteit! Vanuit het auditorium werden we daarna ontvangen in een mooi aangeklede zaal met gedekte tafels waar het diner werd uitgeserveerd. De in ganzenpas achter elkaar lopende serveersters was een lust voor het oog. Na het goedverzorgde diner was het tijd voor ja wel de nachtrust om morgen weer om 07.00 uur aan het ontbijt te gaan plaatsnemen.

Vrijdag om half negen moesten volgens de organisatie de Topolino’s en hun berijders zich achter het Lingotto complex opstellen om de trip via de ‘kurkentrekker’ van het pand, in groepjes van 25 Topolino’s, in de tweede versnelling naar het dak te rijden. Wat een belevenis. Boven aangekomen aanschouw je Turijn met zijn prachtige omgeving en sneeuw op de bergen. Ook het helikopter platform op het dak is indrukwekkend. Wat moet dit toch een enorme bedrijvigheid zijn geweest in die tijd van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Zo’n 55.000 mensen hadden hier werk, is ons uitgelegd. Gigantisch toch! Na met elkaar een groepsfoto te hebben gemaakt op het dak verlieten wij na een kwartier deze unieke locatie. Hierna was een prachtige rit uitgezet, met koffiestop, door het Italiaanse landschap en schilderachtige dorpjes. Het weer met een temperatuur van rond 28 graden deed de rest om deze dag te doen slagen. We zijn toch eigenlijk wel bofferds om dit in goede gezondheid te mogen meemaken, realiseerden we ons. Na ongeveer 80 km doemde een mooie locatie op, midden in een veld waar een echte Italiaanse lunch met lokale producten werd aangeboden… biertje erbij ennne Belicimo!!! Dit omgeven door al het moois wat Topolino te bieden heeft. Indrukwekkend en zeker aaibaar!! Vervolgens was Racconigi Castle in Pralormo de volgende pleisterplaats waar een interessante rondleiding werd gegeven. Na afloop stonden opgemaakte schalen met aardbeien, kersen en andere vruchten geserveerd en een lust voor het oog en smaakpapillen Ook was het kasteel het doelwit van journalisten uit diverse landen van diverse autobladen die interviews deden en hun unieke foto’s scoorden. Na dit bezoek ging het weer richting Turijn waar een modeshow van Walter Dang zou plaatsvinden in het prachtige oude gebouw met de Garden of the Roses in the Moncalieri Castle. Het is nu een opleidingsacademie van de politie. Locatie was echt fantastisch maar de modeshow verliep niet helemaal naar wens en duurde om die reden erg lang. Dit had als gevolg dat een grote groep zich al naar de locatie van het avondeten begaf wat vervolgens ook niet helemaal verliep zoals de organisatie had gehoopt. Maar goed met zo een grote groep mensen is het een utopie om te denken dat alles 100% goed gaat. Na weer een mooie dag gaat het weer richting hotel voor de welverdiende borrel en daarna de nachtrust.

Ook voor de zaterdag is het weer vroeg uit de veren. We gaan een mooie rit maken door de bergachtige omgeving van Turijn om vervolgens acte de preseance te geven op het fantastische Piazza Vittorio Veneto in het centrum van Turijn. Waauw wat een ambiance. Een ieder was gevraagd om kleding jaren 50 mee te nemen en die op dit evenement te dragen. Hieraan werd ruim voldoende gehoor aan gegeven. Het was prachtig te zien die kleding uit de diverse landen, omgeven door al die Topolino’s. Het plein was al snel gevuld met grote aantallen belangstellenden en maakte men foto’s van al het erfgoed. Ook de entourage en muziek op het plein droeg hun steentje bij. De auto’s zouden hier de hele dag blijven staan, en toezicht was geregeld dus kwam helemaal goed. Een ieder kon vrij de stad in om te winkelen of de stad te bekijken. Ook was er een oldtimer tram Ling80 in gehuurd waarmee je de hele stad rond kon om een indruk te krijgen van deze erg rijke stad van nu en van weleer. Rond 15.00 uur kon je met een speciaal georganiseerde busverbinding naar het hotel om je op te frissen en te verkleden om daarna weer met de bus terug te gaan naar de Topolino op het plein. Hier vandaan ging het met de Topolino’s richting Juventus Stadion waar een welkom met een drankje op de tribune plaatsvond en later binnen op prachtig gedekte tafels een galadiner werd geserveerd. Ook hier weer de serveersters in ganzenpas achter elkaar de gasten bedienend. Prachtig om te zien. De avond werd door een discjockey opgeluisterd met muziek waarmee het dansen niet kon uitblijven. Erg gezellig was het met al die mensen. Ook het giga lange tafelvoetbalspel deed het erg goed bij de genodigden. Met zo’n 15 man aan elke kant en vier of 5 balletjes om mee te spelen was het een prachtige vertoning en lawaai van jawelste maar erg, erg leuk hoor! Rond 23.30 uur rijden we weer naar het hotel, op naar alweer de laatste dag van het Ling80 evenement met opnieuw leuke vooruitzichten!

Op zondag rijden we na weer een fantastisch ontbijt in het NH Tech Hotel rond 08.30 uur in een aangename sfeer en temperatuur naar de testbaan van Fiat in het Mirafiori Motor Village waar we getrakteerd worden op koffie, frisdrank en italiaanse lekkernijen. Ook mogen we achter een soort safety car een paar rondjes op het testcircuit rijden om op het einde via een zi uitgang begeleid te worden naar het Mirafiori Motor Village complex. Het centrum is geheel gerenoveerd op de historische Mirafiori Fiat-fabriek zoals ingehuldigd in 1939. Ter plaatse was een Fiat geschiedenis presentatie in het auditorium en kon je vrij rondlopen in de prachtige showroom en winkel en genieten van italiaanse koffie in het restaurant.  Rond 12.30 uur onderweg naar het laatste gedeelte van het Ling80 evenement We gaan naar het  Gorgeus Palazzina di Caccia van Stupinigi, het jachthuis op één van de residenties van het Koninklijk Huis van Savoye, dat deel uitmaakt van de UNESCO werelderfgoedlijst. Wanneer je daar aan komt rijden wordt je overweldigd door het prachtige gebouw en erfgoed. Indrukwekkend als je de oprijlaan oprijdt met al de Topolino’s. Je waant je in een droomwereld. Een suppoost verwijst je naar je plaats en zoals overal, het publiek stroomt toe in grote getale. Na de introductie ter plaatse en gesprekken met bezoekers is het tijd voor een lunch die in het Jachthuis van het indrukwekkende paleis wordt gegeven. Opnieuw goed verzorgt Hier wordt aan alle deelnemers nog een mooi Topolino schrift uitgedeeld wat natuurlijk in goede aarde valt. Na een erg lang uitgelopen lunch gaan de eerste deelnemers al richting hotel om alles weer in- en op te laden en huiswaarts te keren. Rond 16.00 uur wordt het evenement afgesloten. De organisatie danken we voor de mooie en interessante dagen en nemen afscheid nadat we hen een presentje van de porseleinen Topolino Wijnstop hebben overhandigd namens de TCN. We zien elkaar weer in mei 2017 in Nederland.

In de avonduren zijn we met een 10 tal TCN ers gaan eten omdat we allemaal de nacht zouden overblijven in dit prachtige hotel en maandag verder gaan op vakantie of terug reizen naar Nederland. Ook dat was weer goed om heerlijk na te praten over alles wat we met elkaar weer gezien en beleefd hebben. Mooi stel hoor: zou Herman Kuiphof, onze voetbal presentator van weleer, gezegd hebben!!

Tekst: Berend en Mieke Seelemeijer