Topolino Club Nederland

Anno 27-05-1967 te Zoelen

Inlogformulier

Restauratie Simca 5 uit 1938 (nog niet afgerond).

Het was altijd al een wens om een keer een auto te restaureren, dus toen de garage eenmaal was gebouwd ben ik op zoek gegaan naar een type auto. Maar welk type auto zou het nu moeten worden.... in elk geval één die niet te groot is en niet vol met elektronica zit, daarnaast zou ik mijn cabrio gaan verkopen, dus een open dak zou ook leuk zijn.

Dus waarom nu uiteindelijk een Topolino? Mijn vriendin had ooit op een oldtimer beurs in Millingen een aantal  Topolino’s gezien en iemand van de club gesproken. Ze was helemaal weg van deze autootjes.
Nadat ik de Topolino had opgezocht, heb ik besloten om er één te kopen en uiteindelijk kwam ik deze Simca 5 tegen. De Simca stond te koop in België en dateert van 1938. De eigenaar waarvan ik hem overnam had twee oldtimers en kwam niet aan deze Toop toe. Zo gezegd zo gedaan, 07-2011 met een grote autoambulance naar Belgie gereden. Op de terugweg hebben we veel bekijks gehad. Dat zag er natuurlijk ook bijzonder uit, zo’n kleine roestbak op een enorme trailer.
De Simca komt oorspronkelijk uit Frankrijk en door de Belg naar Belgie gehaald, naar verluid zijn  verhaal heeft deze auto lange tijd bij een antiekhandelaar gestaan, de laatste registratie papieren zij van 10-06-1966 wat wijst op een lange stilstand.
De auto verkeerd verder nog in een goede staat op de nodige roest in de bodem en dorpels, maar gezien een auto van 74 jaar valt het nog reuze mee voor mij. De motor is al deels gedemonteerd door de Belg, maar hierdoor kan de motor goed bekeken worden, de cilinderwanden zijn licht beschadigd, maar het geheel draait nog soepel.


Eenmaal in de garage thuis begon de demontage. Uren ben ik aan het demonteren geweest, er bleek nogal veel te kunnen worden gedraaid/geschroefd of gezaagd. Niet alles wilde zonder slag of stoot van de oorspronkelijke plaats. Ik vroeg advies en heb onder meer onderdelen in de cola laten weken en in puur afwasmiddel. Je probeert zo eens wat.
Tijdens het demonteren ook aangemeld bij de Topolino club om als zielsverwant ervaringen te delen (En later vernomen dat er veel kennis binnen de club aanwezig is met veel clubleden die deze kennis willen delen)
De bodem was bedekt met dakleer waarmee de gaten werden verborgen, maar ook dit is er uiteindelijk af gehaald. In de tussentijd overal foto’s van gemaakt, zodat de onderdelen relatief eenvoudig te herleiden en terug te plaatsen zijn en natuurlijk leuk voor later als hij ooit weer eens rijd.

Tijdens de demontage ging mijn zoektocht op internet verder naar onderdelen en handige documentatie. Ik wilde het originele stuur van een Topolino vinden, want in mijn Simca zat een stuur van een onbekende auto. Uiteindelijk: gevonden! Daarnaast twee stoeltjes gezocht en gevonden (de stoelen die er in zaten bleken in slechte staat te zijn). Achterlichten waren moeilijker te vinden, maar ook die zoektocht werd beloond.
Na de demontage ben ik gestart met het stralen van de diverse kleine onderdelen. Daarvoor een kleine straalcabine gekocht en met bijbehorend grit, grote onderdelen ga ik overigens wel wegbrengen.

Op dit moment staat er dus een kleine carrosserie op hoge bokken, daardoor lijkt het nog heel wat. Het blijft natuurlijk een klein autootje, waar nog een hoop aan moet gebeuren.  Het meeste van de demontage is inmiddels gebeurd, echter nog genoeg werk……


Het plan is als volgt: eerst de auto volledig demonteren vervolgens het onderstel restaureren en als laatste de carrosserie. Momenteel ben ik nog steeds bezig met het reinigen van de diverse onderdelen van het onderstel, het loopt inmiddels allemaal al iets langer door klusjes in en rond het huis, minder energie, een lief klein dochtertje, aangeboden de website te vernieuwen en nog een aantal zaken, maar het is een hobby en de Simca hoeft morgen niet klaar te zijn en natuurlijk krijg je dan een hoop commentaar wanneer hij nu eindelijk af is, maar dat geeft je gelijk weer een leuk gespreksonderwerp op feestjes.
Een aantal zaken die ik mezelf van te voren het voorgenomen voor het project:  ik heb geen einddatum; geen zin/geen tijd dan blijft de garage dicht. Met anderen woorden het is een hobby voor mij een geen verplichting. Daarnaast is voor mij een garage aan huis een must zodat je even kan werken en alles weer kan laten vallen als er iets tussendoor komt.


Doormiddel van dit verhaal zullen jullie op de hoogte worden gehouden van mijn restauratie, verwacht geen wekelijkse update, maar enkel bij vorderingen in de restauratie.