Topolino Club Nederland

Anno 27-05-1967 te Zoelen

Inlogformulier

Unfinisched father


UNFINISHED FATHER

In de zomer van 2015 was er in de Italiaanse stad Reggio Emilia een speciale en zeer persoonlijke Topolino expositie te zien. De expositie is samengesteld door Erik Kessels en gebaseerd op het restauratiewerk van zijn vader en clublid, Piet Kessels. Piet werd eind 2013 getroffen door een beroerte.

Voor zijn beroerte was Piet een bijzonder actieve man. Zijn project was het restaureren van zijn geliefde Topolino’s. Vier had hij er al gerestaureerd, en hij was bezig met de vijfde. Sinds zijn beroerte lag de onafgemaakte carrosserie te verstoffen in de schuur.


Deze onvoltooide Topolino staat in groot contrast met Piet’s kijk op het leven: hij liet nooit iets onafgemaakt. Hij was een man die dingen afsloot, en dat gaat nu niet meer. Voor Erik werd deze auto daarom een symbool voor zijn onvoltooide vader. “Films en verhalen laten ons geloven dat alles een keurig (en vaak lang en gelukkig) einde heeft. De waarheid is anders. Een einde komt plotseling, als we halverwege zijn en eigenlijk nog niet klaar. Het maakt niet uit hoe nauwkeurig we onze plannen uitstippelen, er is nooit de garantie dat we ze af kunnen op de manier die we gehoopt hadden.”

Piet’s laatste, incomplete Topolino vormt de basis van het project ‘Unfinished Father’ dat bestaat uit een tentoonstelling en een boek. Het werk gaat over een man die –net als zijn auto- nooit helemaal compleet zal zijn. Erik bracht zijn vaders wagen naar Italië en stelt deze tentoon op een indrukwekkende locatie samen met de foto’s die Piet altijd maakte om zijn restauratie te documenteren.

De tentoonstelling Unfinished Father is te zien tijdens het Fotografia Europea International Festival vanaf 15 mei 2015 in een historische synagoge in Reggio Emilia. Aangrenzend, in een bijgebouw, zal ook ‘La Topolino a Reggio Emilia’ te zien zijn. In deze tentoonstelling staat de relatie tussen eigenaar en machine centraal en wordt de speciale band gevierd die de lokale bewoners hebben met de Topolino.

Exposities
Unfinished Father en La Topolino a Reggio Emilia
15 mei – 26 juli
Sinagoga
via dell’Aquila, 3/a
42121 Reggio Emilia, Italy

Boek
Unfinished Father, uitgeverij RVB Books, ISBN 979-10-90306-38-7